Czy maski Broyx można poddać dezynfekcji termicznej („pasteryzacji”)?

2020-04-22
Czy maski Broyx można poddać dezynfekcji termicznej („pasteryzacji”)?

Metoda pasteryzacji, której nazwa pochodzi od nazwisko słynnego francuskiego badacza Ludwika Pasteur’a jest powszechnie wykorzystywana do konserwacji żywności i polega na poddaniu obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 60 stopni przez okres minimum 30 minut. Celem takiego zabiegu jest eliminacja drobnoustrojów i zapewnienie długiego terminu do spożycia.

Czy podobne postępowanie może być wykorzystane do ochrony przed koronawirusem w kontekście dezynfekcji półmasek filtrujących do wielokrotnego użytku Broyx?
Czy maski poddane takiej obróbce nie utracą swoich możliwości i nie ulegną uszkodzeniu?

Po pierwsze zastosowanie wyższej temperatury i ekspozycja w niej przez dłuższy czas jak najbardziej nadaje się do eliminacji koronawirusa. W tym temacie wypowiadają się specjaliści. Patrz: https://portal.abczdrowie.pl/w-jakiej-temperaturze-i-jak-dlugo-zyje-koronawirus-dr-pawel-grzesiowski-odpowiada

Po drugie wiemy, iż badania są przeprowadzone przez Stanford University potwierdziły tą opinię.

Po trzecie należy wskazać, że maski antysmogowe Broyx w przeszły intensywne badania na zgodność z normą EN149:2001 + A1:2009 dla klasy ochrony FFP1 NR w Centralnym Instytucie Ochrony Pracy w Łodzi. Jedno z nich polegało na tzw. kondycjonowaniu termicznym masek, a następnie sprawdzeniu czy zachowują swoje właściwości filtracyjne po przeprowadzeniu takiego procesu półmaski będą w dalszym ciągu zapewniały wymagany stopień filtracji aerozoli. To konkretne badanie polegało na umieszczeniu półmasek (bez rozkładania ich na czynniki pierwsze) w piecu o ustabilizowanej temperaturze 70 stopni na okres 24 godzin. Po upływie tego czasu maski poddane zostały ponownie sprawdzeniu poziomu filtracji. W wyniku kondycjonowania nie zostały również zarejestrowane żadne uszkodzenia masek.

Podobne działanie zostało przez pracowników firmy powtórzone w domowych warunkach w dobrej jakości piekarniku o programowalnej i stabilnej temperaturze z funkcją termo-obiegu. Po nagrzaniu się piekarnika - maski umieszczono w nim na okres 1 godziny w temperaturze 65 stopni. Po wyjęciu nie wykazały żadnych odkształceń. Oczywiście należy tu zachować odpowiednią ostrożność.
W szczególności:
1) Piekarnik musi być wstępnie podgrzany do temperatury 60-70 stopni,
2) Urządzenie musi zapewnić ustawienie stabilnej temperatury, nigdy wyższej niż 70 st.C.
3) Brak stabilności temperatury piekarnika lub ustawienie wyższej temperatury może doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia maski lub filtra.
4) Funkcja termo-obiegu wydaje się dodatkowym ułatwieniem w tym procesie. 
5) Maska powinna przebywać w takich warunkach przez okres min. 30 minut.

Na koniec należy dodać jedno zastrzeżenie. Badania certyfikacyjne były przeprowadzone dla jednego choć bardzo długiego procesu kondycjonowania trwającego 24 godziny (czyli umieszczenia masek w temperaturze 70 stopni). Przy tak przeprowadzonych badaniach wszystkie kilkadziesiąt badanych masek zapewniało filtrację w przedziale 80 – 99,99 %. Nie zostały natomiast przeprowadzone pomiary dla sytuacji wielokrotnego i krótkotrwałego kondycjonowania termicznego.

Źródła:
1) Treść normy PN-EN 149:2001 + A1:2009
2) Wyniki badań masek Broyx w Centralnym Instytucie Ochrony Pracy
3) Wikipedia – hasło „pasteryzacja”
4) Portal abczdrowie.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel